woensdag 26 januari 2011

Face in the mirror

Het resultaat van mijn 4 beelden. Ik ben tevreden over het resultaat en vind het echt bij mij passen.


De sessie en opdracht van Bart en Marianne hebben mij ook de nodige boost gegeven. Na de kerstvakantie zat ik echt in een muzisch dipje.
Ik had het gevoel dat mijn werk op school druppels op een hete plaat waren. Nu zie ik ook in dat dit niet echt het geval is en dat ik er echt toe doe. Ik merk dat aan de kinderen die enthousiast aan een opdracht beginnen en die trots hun resultaat komen tonen. Ik merk het aan collega's die tips vragen en luisteren naar mijn zorgen.
En ik merk het aan mezelf. Ik sta op met, ga slapen met en droom van muzo. In mijn hoofd regent het ideeën, soms groot, soms heel klein. En nu heb ik ook weer de nodige energie om er iets van te maken!

dinsdag 25 januari 2011

Kabouter Wesley

Tijdens de sessie muzisch taalgebruik moesten we een tekst meebrengen. Omdat ik hou van lachen, dingen die ontspannen en absurde humor, bracht ik Kabouter Wesley. Getekend door Jonas Geirnaert. Die maakt dan weer deel uit van mijn favoriete grapjassen, Neveneffecten. En die schitteren voor het moment in Basta!

Mijn favoriete strip vond ik niet in de papieren versie, daarom het filmpje:

Spraakwater

Mijn nieuwe woord voor muzisch taalgebruik.
Een glaasje per dag bij de maaltijd zou moeten volstaan. Maar meer mag altijd...

Gedichtendag: nachtelfjes

Met het 2de leerjaar schreef ik voor gedichtendag elfjes over de nacht.

We begonnen met een brainstorm over de nacht.
Nadien schreven we met de ganse klas een elfje over de nacht en zo toonde ik de werkwijze.
Daarna konden de leerlingen per 2 en alleen een elfje schrijven. Bij elk elfje kwam een tekening.
Tot slot kregen de kinderen de opdracht om hun gedichtje voor te dragen en hun woorden te ondersteunen met gebaren. Ik stond werkelijk versteld van de leuke resultaten!

De elfjes en tekeningen worden per klas gebundeld in een boekje. Zo heeft elke klas z'n eigen gedichtenbundel. Hieronder een voorsmaakje:

Geel
de maan
is een banaan
ik eet ze op
lekker.

Wit 
mijn knuffel
ze is zacht
zij kan echt leven
liefje.

Zwart
de lucht
met veel sterren
ze blinken en vliegen
blij.

Lichtblauw
mijn deken
het is warm
is alleen van mij
dag.


Mijn muzoklas

In dit leuke lokaal mag ik elke dag komen werken!



Gedichtendag: rijmwoorden

Gisteren moest ik inspringen voor een collega uit het 1ste leerjaar. Zo kreeg ik de kans om eens 100 min. te werken met de kinderen.
De kinderen kregen per 2 een woord. Ze zochten zoveel mogelijk rijmwoorden van hun basiswoord. Die werden op de computer gezet in een wordle. Dit zijn enkele resultaten.





Kunst en cultuur in het onderwijs

In de Knack zat vorige week een extra editie over kunst en cultuur in het onderwijs. Voor mij een editie om bij te houden! Hieronder enkele leuke opmerkingen en bedenkingen om over na te denken, van te genieten,...

'Cultuur is geen hobby voor een elite, iedereen heeft het nodig om mens te zijn.'
Pascal Smet en Joke Schauvliege

'De vaagheid inzake cultuureducatie en muzische vorming staat in schril contrast met bijvoorbeeld de minimumdoelen voor wiskunde.'
Dirk Terryn

'Cultuur verplicht je vaak om in de schoenen van een ander te gaan staan, en zo leer je onder meer wat solidariteit is.'
Peter Adriaenssens

'Op mijn achtste, negende keek ik naar een aflevering van Wij, heren van Zichem waarin een vrouw door een neuszweer stierf. Wat later kreeg ik zelf zo'n zweer. Ik vreesde voor mijn leven. "Dat was maar toneel, Frank, ze leeft nog", zei mijn moeder. "Waw, dat je mensen zoiets kunt doen geloven. Fantastisch!" dacht ik.'
Frank Focketyn

'Kinderen moeten de kans krijgen om deel te nemen aan de kunsten, niet als toeschouwer van morgen, maar als kind van vandaag.'
Eva Bal

'Kunst- en cultuureducatie is een impuls om met meer respect voor het andere en andersdenkenden te leven.'
Leen Thielemans