maandag 16 december 2013

Er waren eens... 4 creadagen

Vorige week vond de laatste creadag plaats. Alle kinderen hebben nu kennisgemaakt met de sprookjesfiguren.

We startten de dag met een oproep uit het sprookjesbos. De sprookjesfiguren verveelden zich al weken, er was geen enkel avontuur meer te beleven. Daarom gingen ze op zoek naar sprookjesschrijver Grimm. Grimm was heel erg ziek en als hij zijn toverdrankje niet snel kreeg, zou hij dood gaan. De sprookjesfiguren vonden een recept, maar konden het drankje niet maken. Daarom werd hulp gevraagd aan de kinderen van de Sancta.


Sprookjesschrijver Grimm

De kinderen werden in 7 of 6 groepen verdeeld. Elke groep moest 7 activiteiten doen. Bij elke activiteit konden ze een ingrediënt verdienen voor in het toverdrankje.


 Heks - teentje look

De kinderen gingen hier eerst op ontdekking in het Toverbos. Daarna moesten ze de 7 sprookjesfiguren uitbeelden. Tot slot improviseerden ze kleine toneeltjes.

Op verkenning in het toverbos.
De prins 'kust' de prinses wakker!


Jager - dennentak

De jager logeerde tijdens de creadagen bij juf Charlotte in de boekenklas. Hier moesten de kinderen eerst een rebus oplossen. Daarna moesten de kinderen afbeeldingen, titels en fragmenten van sprookjes sorteren. Tot slot speelden we een bordspel. Wanneer we op de waterval stonden, moesten we een vraag oplossen over sprookjes. Zo leerden we heel wat bij!

Rebus oplossen.
Klaar!
Sorteren per sprookje.
Het bordspel.


Wolf - steen

Hier moesten de kinderen naar een leuk filmpje kijken. Eerst met geluid en daarna zonder geluid. Tijdens de beurt zonder geluid moesten de kinderen zelf voor de muziek en geluidjes zorgen.





Roodkapje - rode roos

De kinderen kregen een rap te horen over Roodkapje. Die moesten ze zelf ook leren met de passende bewegingen erbij. Hieronder één van de resultaten.



De prinses - blonde haarlok

Juf Liesbet leerde het bekende 'hé ho' liedje uit de film Sneeuwitje en de 7 dwergen aan. Er mocht telkens één dappere leider vooraan 'hé hoooooo' komen roepen. Voor wie er niet genoeg van krijgt:






De prins - gouden munt

De prins gaf ons de opdracht om 6 verschillende sprookjes na te spelen in mini-poppenkastjes. Voor de grote kinderen stond er een grote poppenkast klaar. Zij mochten zelf een sprookje bedenken.




De 7 dwergen - groene paddenstoel

Op muziek van de kabouters moesten de kinderen bewegen als kaboutertjes. Daarna werden hun vingers kabouterbeentjes en moesten ze zo over hun bank lopen. Tot slot moesten ze het parcours van de kabouters op een groot blad tekenen.




Wanneer alle ingrediënten verzameld waren, gingen we terug naar de grote zaal. Daar maakten we het toverdrankje en met een magische toverspreuk stuurden we het toverdrankje naar het Toverbos. En wat dan gebeurde...


En ze leefden nog lang en gelukkig...

woensdag 11 december 2013

Kerst en kunst in de muzoklas

Gemaakt door 3E
Je kan zelf zo'n boom maken! Je vind de kleurplaten op:
http://www.mrprintables.com/christmas-coloring-pages-for-kids.html





Deze kunstwerken werden gemaakt door de kinderen van 5A, 5C en 5D.








dinsdag 10 december 2013

Een soldaat

Rond de periode van Wapenstilstand, werkten we met de zesdes rond soldaten. De kinderen mochten eerst een kamp bouwen. Dat kamp moest klaar zijn voor het bomalarm. Want wie toen niet kon schuilen kreeg een wonde.
Daarna kregen de kinderen allerlei opdrachten om zich in te leven in de rol van een soldaat:
- Ga op verkenning en zoek sporen van de vijand.
- Vernietig een vijandige post.
- Richt een veldhospitaal in en verzorg de gewonden.
- ...

Tot slot moesten de kinderen een brief schrijven naar een geliefde aan het thuisfront. De kinderen schreven hele mooie, ontroerende en soms grappige brieven.

Hieronder enkele sfeerbeelden.